Warme Oortjes Muts

~ For English scroll down ~ Earflaphat ~


Niet vlug dat er hier een verzoekje binnenkomt, maar als de dagen kouder worden wil dit nog wel eens lukken, zo wilde zoonlief graag een muts met van die flapjes aan lekker warm voor op de fiets. Een patroon was vlug gevonden een chullo muts in het grijs zwart en wit zou het worden
I do not often get request to knit but when the days get colder it happens, so DMS would like to have a hat with earflaps for on his bike. A pattern was easy found he choose a chullo hat in black grey and white



De wol was besteld en het breien kon beginnen, eerst de flapjes, ik had al een extra rechte kantsteek toegevoegd maar ze bleven maar krullen, daarom besloot ik om de flapjes dubbel te breien in het rond zo een beetje als de teen van een sok. Het stekenaantal werd aangepast zodat het inbreipatroon mooi kon doorlopen. Natuurlijk had ik al op Ravelry gekeken hoe anderen dit probleem oplosten en zo kwam ik er achter dat het patroon niet klopje en de flapjes niet op de juiste plaats zouden komen. Daarom koos ik om de provisonal gehaakte opzet methode te gebruiken zodat ik de muts apart kon breien en later de oortjes samen met een boordje kon aanbreien
After I finished the first earflap it just curled and curled. So I did some reading and find out that the pattern is not correct.
So I knitted the earflaps double, in the round, increased to 42 stitches so I could knit the chart and had good flow. Because almost everybody wrote the earflaps were not on the write place. I prefer to do the cast of the hat with the provisanal crochet cast on; so I can ad a trim and knit the earflaps on the write place when the hat is done.




Vanaf dan kon ik gewoon het patroon volgen, de eerste indruk was dat de muts te breed zou worden maar ergens zei een klein stemmetje dat als het inbreien eenmaal begonnen was het vanzelf zou strakker worden en ik had gelijk want uiteindelijk past de muts maar net. Om de muts zeker winddicht te maken en ook een beetje om de inbreidraden te verdoezelen werd er nog een fleece voerinkje gestikt, gewoon op het oog de omtrek van de muts met aan de top naadjes om te versmallen. Deze voering werd op het laatst met de festonsteek op de rand van de muts ingenaaid
From there I just could follow the pattern, first my son thought that it would be to big, but a voice in me new that once the stranded knit was started it would grow automatically smaller. And I was write cause now the hat is ready it fits. Cause my son has to wear it on his bike I made a fleece lining so now the strands are also hidden




Logboek
Patroon : Alpaca Earflap hat by Oz Yarn
Breinaalden : nr – Knit pro - Interch circs
Garen : Drops Karisma 50gram/100meter kleuren  Antraciet 53 – Grijs 21 - Natural 01
Hoeveelheid : van iedere kleur 1 bol van 50 gram niet helemaal opgebruikt
Opmerkingen : voor de oorflapjes gemeerderd tot 42 steken (21 aan iedere kant)
Technieken : Provisional crochet cast on


Secret Santa in Turpaars

~ For English scroll down ~ Secret Santa shawlette ~

De tijd van pakjes en swaps is altijd spannend ook met S&B Maastricht hadden we een klein kerstfeestje en werden er lotjes getrokken voor een Secret Santa verassing.
Lang hoefde ik niet na te denken en hoewel het niet op haar verlanglijstje stond vond ik dit erg passend.
A lot of packages and swaps are going in the round in this time of the year and also I had to prepare a Secret Santa.



Mijn maatje breit knuffels en vesten en truien maar nooit met een patroon, en ze bewondert steeds weer de lace en ajour sjaaltjes die verschillende S&B leden breien, en omdat ik weet dat het misschien nog heel lang zal duren eer ze zelf de moed heeft om een lace shawlette te breien heb ik dit maar voor haar gedaan. Omdat mijn bosvruchtenshawlette nogal in de smaak viel koos ik weer voor een ontwerp van Monika Eckert weer een Windsbruid omdat deze patronen geschreven zijn voor 1oo gram wol, en ik had zelfs nog genoeg om 2 extra naalden te breien zodat de afkanting in het donkere deel zou vallen.
My Santa-mate knits hugs and sweaters but never with a pattern, and for some time she admires all the lace shawls several S&B members are knitting. Because I know it will take a while before she has the courage to knit a shawlette herself I did this for her.
Again I choose for a pattern of Monika Eckert a Windsbraut, cause these patterns are written to go out of 100 gram wool, and I even could knit 2 extra rows so the cast off was in the darker tainded yarn



Dit was mijn eerste ervaring met Drops Delight, en een echte meevaller, het kleurverloop turkoois paars was zo mooi dat het hoe verder de sjaal vorderde het een beetje pijn deed om de ze weg te geven, maar niet lang getreurd want mijn maatje was superblij en er zijn nog altijd bollen Drops Delight te koop en het patroon is ook nog niet weggegooid.
This was my first with Drops Delight and I love how the colours knitted up. During knitting I had doubts if I could give it away.
But what the heck, my mate was so glad and I still can buy new balls of Drops Delight and I still have the pattern. 



Logboek
Patroon : Windsbraud Bertha by Monika Eckert (Wollklabauter)
Breinaalden :   nr 4 – Knit pro  - Interch circs
Garen : Drops Delight color 09 "50 gram-175meter"
Hoeveelheid : 2bollen of 100gram
Opmerkingen : Ik deed twee extra naalden, bleef het patroon volgen en in het middelste steek van het rechte deel : 1st, omslag, 1st en dan pas de steek laten afglijden, en natuurlijk een terugaande naald.

sjaaltjesmadam

~ For English scroll down ~ shawl-madam ~
Vorige week was er een klein NKS treffen met zijn viertjes. 3 sokkenbreisters en één haaktser De sokkennaaldjes werden aan de kant gelegd want van de haakster kregen we een kleine workshop gelukspoppetjes haken aangeboden en naast de gebruikelijke smaltalk en snoeperige verwennerijen werd tussendoor vlijtig gehaakt.
Last weekend there was a small NKS meeting. A gathering of 3 sock knitters and one crochet fan. The crochet fan gave a small workshop crochet dolls for luck
Er was een lichte voorkeur voor het haken van de oma, maar omdat ik geen oma ben of meer heb sprak me dit niet aan. Dus ging ik voor het basis model meisje. Maar toen ik zag dat de oma een shawltje droeg, en omdat ik zelf graag shawltjes brei en draag wilde ik natuurlijk het shawltje ook maken.
Het gezichtje vond ik het moeilijkste, een klein lachje kon er niet vanaf maar ja misschien lag dat ook wel aan het feit dat mijn kapperskunsten beneden alle peil bleven.
There was a slight preference to crochet the grandma, but I do not have anything with grandmas. So I made the basic girl puppet. When I saw that grandma was wearing a shawl I had to make also one, and now my doll is called Shawl-madam. To make the face was the difficult part, I could not get a smiling face but maybe it was because she did not approved my hair cut.
Of ik gewonnen ben voor het haken valt nog af te wachten maar zo een klein hebbedingetje tussendoor is altijd meegenomen
I do not think I will switch to crocheting now, maybe for a small little thing in between.
Logboek
Patroon : basis model uit het boekje “gelukspoppetjes haken” Annemarie Arts
haaknaald : 2,5
Garen : Catania
Hoeveelheid : kleine hoeveelheden
Techniek :  haak een circel uit een slip loop
.