Slits Tasjes

~ For English scroll down ~ the grab bag ~

Dat ik iets met tassen heb zal wel al gekend zijn, en omdat het aantal WIP’s (Work in Progress of breiwerkjes in de maak) weer gegroeid was, kon het niet anders of er moest een nieuw projectasje gemaakt. Na de boxbag en pyramide tasje koos ik dit maal voor de Grab Bag 

That I like making bags I do not have to tell anymore and because I had more WIP’s than project bags a knew one had to be made. This time I chose for a grab bag.





Een eenvoudig tasje zonder rits dat wordt dicht gehouden doordat je de hengsels door mekaar strikt. Erg praktisch is de band met zakjes aan de binnenkant altijd handig om kleine dingetjes als een lintmeter, steekmarkeers in op te bergen. Wel was het even opletten om alles juist aan mekaar te zetten en de keerpunten in de gaten te houden zodat je alles op het laatste terug mooi in vorm komt.

It is an easy bag without a zipper, to close it you have to pull the handle true the loop of the other. The pockets on the inside are very handy to put in some smaller knitting gear. You just have to follow the pattern well to get a good turn at the end




Het ideale tasje om een iets grote breiwerk in te bewaren en mee naar buiten in de tuin te nemen. Er lag me dan ook niets meer in de weg om nog eens een zomers topje op de naalden te zetten nadat mijn poging van vorig jaar mislukte.

I like this bag for bigger project so now nothing can stand in my way to start with a summer top something I am already planning since my frogged piece of last year.



Het Spindraadje

~ For English scroll down ~ Spinning yarn ~

Het intrigeerde me al sinds mijn kindertijd, ja ook ik geloofde in sprookjes, maar steeds vaker zag ik zelfgesponnen wolletjes via het net voorbijkomen. Het grootste kwaad werd gezaaid op de KIPdag vorig jaar, toen Liedra met haar Zelf gesponnen Citron zat te pronken toen dacht ik dit zo helemaal van niks met tot slot zo een prachtig resultaat ja dat wil ik ook.  
Since my childhood I had something with spinningweels, and yes I believed in fairytales. When I saw the self-spon Citron of Liedra on Kip-day last year I knew I would like to know more.


Toen ik vorig jaar dan ook een uitnodiging kreeg van Marieca om bij haar thuis de open spin en brei dag bij te wonen hoefde ik ook niet lang na te denken.  Ik mocht op een wieltje van haar proberen en na heel wat gehaspel en goede begeleiding van Sindy spon ik mijn eerste wel erg onregelmatige draadje.
So Last year went to the open house Spin and Knitting day by Marieca. She led me borrow her Spinning wheel and I was able to spin my first yarn


De kiem was gelegd, ik begon er meer over lezen en opzoeken, eens om marktplaats te kijken en zag dat mijn Antwerps breivriendinnetje Wollig ook inlichtingen aan het verzamelen was.
Van het een kwam het ander en zo schreven we ons in voor een Worksop Wol Verwerken en Spinnen van wol en plantaardige vezels.
So I went with my knitting friend Wollig to a Wool and Spin Workshop.




















Wat mij aan de workshop beviel was dat het een 'doe' cursus was.
Een vacht bekijken, spinnen uit ruwe vacht, wol kaarden op verschillende mannieren, gekaarde wol spinnen met een spinnentol en op een spinnenwiel, wassen en zien hoe mooi het wordt,
On the workshop you could try out a lot off different things , Spinning with different tools and fibers
Verschillende soorten materialen zoals Alpaca, Geit, Angora, Zijde... zien voelen en proberen te spinnen was een hele ervaringen.


En dan waren nog de plantaardige materialen zoals Vlas-Linnen, Hennep, Ramie, Tencel, Kappok, Katoen.
Het een spon zich al en beetje dan het ander…..


Het spinnen gebeurde allemaal op een Louet S10, en hier miste ik wel iets, ik had ook wel eens graag nog een ander wieltje uitgeprobeerd. Ook was er een voorkeur voor artisinaal spinnen en over ratio’s en zomeer werd er niet gesproken, maar misschien is dit ook al meer voor een gevorderde spinster, want voorlopig lukt zo mij ook nog niet veel meer dan zo een van dik naar dun overlopende draadje met lekkere bobbeltjes.

De Breitrein

~ For English scroll down ~ The knitting train ~
Nog in het kader van Wereldbreidag werd er door Ajour in Brugge op tweede pinksterdag een breitrein georganiseerd van West naar Oost dwars door België.
Gerda VandeWalle schakelde de media in om haar breitrein te promoten, en haar moeite werd beloond.

Aan het station van Brugge stonden maar liefst 40 dames te wachten om de dag al breidend door te brengen. In Leuven stapten nog een tiental dames in dezelfde wagon en toen was de groep volledig om naar Eupen te sporen.
En wat wordt er op een breitrein gedaan : gebreid natuurlijk, maar ook uitleg gegeven, geshowd, bewonderd en heel veel breipraat vertelt.






















In Eupen kon men kiezen, lekker blijven breien op een terras of de onder begeleiding van een gids de bezienswaardigheden van de stad gaan bekijken. Net zoals in vele steden waren er wel vele werken in uitvoering, ja ook in Eupen wil men de kiezer gunstig stemmen. Toch was er heel wat te ontdekken en te zien in de kern van Duitstallige gemeenschap.

Als wolfanatiekers bij mekaar zijn vallen wolgrelateerde opschriften en tassen natuurlijk in het oog.



















Later werden de pleintjes en terrasjes in bezit genomen en tikten de naaldjes vlijtig verder. Zelfs op het perron werd er nog gebreid alvorens de trein terug naar Brugge vertrok.




Nu zelfs een paar dagen later geeft de herinnering nog steeds een heel goed gevoel, een dag met een gouden randje, voor herhaling vatbaar ... en we hoeven nu enkel nog een jaar te wachten want de derde zondag van juni volgende jaar trekt de tweede breitrein door het land.


Cause of the Knit in Public day, a shop in Brugge organised a knitting train from West to East Belgium. A total of 50 women where knitting on the trip from Brugge to Eupen. In Eupen you could join a gided footwalk true the town, and later on a lot of knitting was done on the Eupen squares. 

Werelbreidag 2011

De tweede zaterdag van juni is al enkele jaren de Knit In Public of ook wel KIPdag genoemd. Een dag waarop alle breisters eens kunnen tonen hoe groot hun passie is en wat er allemaal kan met een bol wol en een paar priemen, korte sokkennaaldje, een rondbreinaalden of een haaknaald
Overal in het land zijn er dan ook plekjes te vinden waar beisters samen komen. Gent, Brussel, Leuven enz... maar ik bleef in mijn eigen provincie en trok naar Hasselt  daar organiseerde Okra voor de derde maal de open breidag voor jong en oud.
W.KIP hasselt 2011 (4)
Er waren weer heel wat brei- en haak liefhebbers afgezakt naar het molenweideplein
Er werd dan ook hel war afgebreid, het meeste werd er gebreid aan het nieuwe goede doel project van
W.KIP hasselt 2011 (2)

W.KIP hasselt 2011 (5)
De slofsokjes zag je dan ook in alle maten en kleuren terugkomen op de tafels
W.KIP hasselt 2011 













This weekend was Knit in Public day, there were several meetings so I took the bus to Hasselt. There was a lot of knitting going on. Most of them were knitting for the new okra project slipsocks for orphanage houses in foreign countrys

schuinsmarcheerders

~ For English scroll down ~ Skew socks ~

De vorige uitdaging van de SKA groep was brei een sok die afwijkt van het normale sokkenpatroon, als heel lang spookten deze schuine Skew sokken in mijn hoofd maar tot nu toe had ik de moet er niet voor. Omdat het patroon ook werd voorgesteld in het gelijklopend draadje van de Sokkengroep en er iemand een vertaling in het Nederland maakte werd de knoop doorgehakt en de schuinsmarcheerders werden opgezet.

 The last chalanche for SKA-group was to knit a Non-Traditionally Constructed Socks, I had the Skew socks in my head for quite some time and when the pattern was translated in Dutch I just could not resist
Dat het patroon niet gelijk loopt met een normale sok begint al bij de schuine teen, de spie geeft een uitwaaiering en dan de hiel wordt tussen de twee breibanen gevormd. Erg spannend om te breien want in begin weet je niet waar je mee bezig bent pas nadat de hiel aan mekaar werd gekitchenerd (= maasen met de kitchener stitch) krijgt het allemaal vorm.
The non-traditional construct starts immediate with knitting the slanting toe and the heel is formed between two knitted beam. It al starts to getting form after the heel is kitchenerd together

Het enige nadeel is dat het schuine breisel bijna zo goed als niet meegeeft. Ik had dan ook moeite om de eerste sok over mijn niet zo smalle enkels te krijgen. De tweede sok werd dan ook vanaf de spie met een naalddikte hoger gebreid, en er werd een extra toer bij het hieldeel gevoegd en proberen zo los mogelijk te breien. Dit deed het helemaal sok twee was een hele verbetering. Sok één uitgehaald en overgedaan zoals sok twee.
The only bad thing about these Socks is that the slant-knitting gives a real tied sock, so I could not get the first socks over my not so small ankles. So sock two was knitted with one needle size bigger and also I added one round while knitting the ankle and this was a big improvement. So sock one was frogged and knitted the same way as sock two



Twee en drievierde sok verder zijn mijn schuinsmarcheerders een feit, nog steeds moeilijk om aan te trekken maar eens aan de voetjes zitten ze wel goed


Alost 3 socks later my skew Socks are done, still difficult to put on, but one on my feet they are portable



Logboek
Patroon : Skew socks by Lana Holden
Breinaalden : 2,5 teen + 2,75
Garen : Drachenwolle SOWO Maanserie Wolfsmond - Wolfsjagd
Hoeveelheid : 67 gram

er is nog een linesfrummelhoekje

Dit is het vervolg van mijn oude blog wie meer wil zien van linesfrummelhoekje
mijn gefrummel en werkjes van 2007 tot mei 2011 zie
http://www.linesfrummelhoekje.web-log.nl/

De server van mijn oude blog verandert, ik weet zelf niet wat van de opmaak nog overblijft maar hopelijk kunnen jullie mijn berichten wel nog goed lezen,en foto's bekijken.
Jammer genoeg werken de zijbalken niet meer, zodat alles wel een beetje moeilijk terug te vinden is